روان کننده بتن پنتا نوعی افزودنی شیمیایی است که به ساختار اصلی بتن در هنگام مخلوط کردن یا کمی قبل از آن اضافه می شود. روان کننده اگر به صورت اصولی استفاده شود تاثیرات مثبتی بر مقاومت و اصلاح بتن خواهد داشت. در ادامه جزئیات بیشتری در مورد انواع روان کننده و تاثیرات آنها در انواع سیمان ارائه خواهد شد.
افزودنی های بتن
فهرست مطالب مقاله
ساختار اصلی بتن از آب، سیمان و سنگدانه تشکیل می شود. برای اصلاح و تقویت بتن، مواد افزودنی به بتن اضافه می شود. این مواد در دو گروه افزودنی های شیمیایی و افزودنی های معدنی جای گرفته و به دو صورت مایع و پودری عرضه می گردد. رایج ترین این چاشنی ها عبارتند از: مواد آب بند کننده، ضد یخ، مواد کند کننده، مواد تسریع کننده، مواد اضافه دهنده حجم، مواد هوادهنده و مواد روان کننده.
نکته مهم در ارتباط با افزودنی ها این است که طبق موازین آیین نامه بتن ایران (آبا) درصد این مواد نباید بیش از 5 درصد وزن سیمان بوده و در هنگام مخلوط کردن یا کمی قبل از آن به بتن افزوده گردد. اختلاط همگن این مواد نیز اهمیت زیادی دارد.
طبق آیین نامه ASTM مواد افزودنی کندگیر کننده برای ایجاد تاخیر در گیرش بتن مورد استفاده قرار گرفته و در سه دسته قرار می گیرد: «کندگیر کننده، کندگیر کننده و کاهنده آب، کندگیر کننده و کاهنده قوی آب». زمانی که ماده افزوده روی چند خاصیت بتن تازه یا سخت شده تاثیر بگذارد، چند منظوره نامیده می شود. این مواد بیش از یک عملکرد مشخص دارند.
روان کننده بتن چیست؟
روان کننده بتن افزودنی شیمیایی است که به مقدار مشخص به بتن اضافه می شود. در بازار با نام پلاستی سایزر نیز شناخته می شود. این مواد از طریق تاثیراتی همچون کاهش نسبت آب و افزایش نفوذ آن در خلل و منافذ، هوازایی و تسریع هیدراتاسیون، کارایی و مقاومت بتن را افزایش می دهند. در واقع این ماده افزودنی بدون کاهش روانی ملات، مقدار آب را کاهش می دهد و یا بدون ایجاد تغییر در مقدار آب، اسلامپ و روانی را بیشتر می کند و یا هر دو تاثیر را به صورت همزمان دارد.
اگر چه آب عامل اصلی روانی بتن است اما کاهش نسبت آن در بتن مانع اشکالاتی همچون آب انداختن بتن، افت، خزش و جداشدگی بتن می شود. برای رفع این مشکل روان کننده راه حل مناسبی است. زمانی که نسبت آب در بتن کاهش می یابد وجود روان کننده ها ضرورت دارد. علت این امر زیاد بودن کشش سطحی آب از یک طرف و تمایل به جمع شدگی و گلوله شدن بافت سیمان از طرف دیگر است.
نحوه عملکرد روان کننده های بتن
عملکرد روان کننده بتن به این شکل است که همراه با آب به سطح سیمان جذب می شود. سپس با ایجاد بار منفی بین دو فاز آمیخته نشدنی، نیروهای شیمیایی و فیزیکی وارد بر سطح مشترک را تغییر می دهد. بار منفی بین ذرات بتن دافعه ایجاد کرده و باعث پراکندگی آنها می گردد. در این صورت بتن با یکنواختی بیشتری پخش می شود.
این بار منفی همچنین موجب دفع حباب های هوا و عدم چسبندگی به ذرات سیمان می شود. مزیت دیگر بار منفی حاصل این است که از لخته شدگی و تمرکز بتن در یک نقطه جلوگیری می کند. بنابراین آب محبوس آزاد شده و آب مورد نیاز هیدراتاسیون را تامین می کند. این ویژگی باعث هیدراته شدن سطح بیشتری از سیمان می شود. نتیجه کلی این فرآیند پخش یکنواخت بتن در سطح و افزایش مقاومت آن است.
مزیت سوم بار منفی حاصل از روان کننده این است که بار الکتریسیته ساکنی را در اطراف هر ذره سیمان ایجاد می کند. بنابراین ذرات نمی توانند به یکدیگر نزدیک شده و در نتیجه قابلیت تحرک آنها و روانی بتن افزایش می یابد.
انواع روان کننده بتن
طبق آیین نامه بتن ایران مواد روان کننده بتن چند نوع مختلف دارند که هر کدام عملکرد متفاوتی در بتن ایجاد می کنند. این مواد عبارتند از: نوع A، کاهش دهنده آب (کندگیر کننده)؛ نوع D کاهش دهنده آب و کندگیر کننده؛ نوع E کاهش دهنده آب و تسریع کننده؛ نوع F کاهش دهنده زیاد آب (فوق روان کننده بتن)؛ نوع G کاهش دهنده زیاد آب و کندگیر کننده.
انواع روان کننده بتن
اسیدهای لینگنوسولفونیک و اسیدهای هیدروکسی کربوکسیلیک و نمک های آنها دو گروه اصلی مواد تشکیل دهنده روان کننده نوع D هستند. مشتقات این مواد به عنوان کندگیر کننده و یا تسریع کننده به مواد کاهنده آب نوع A و E افزوده می شوند.
مشتقاتی همچون تری بوتیل فسفات، که خاصیت کاهنده آب بر مبنای لینگوسولفونات هستند، باعث هوازایی بتن نیز می شوند. هوازایی و حباب زایی باعث کاهش مقاومت و کارایی بتن می شوند. این افزودنی بر پایه لینگوسولفونات، خطر جمع شدگی بتن را کاهش می دهد. سایر مواد افزودنی بتن چنین ویژگی ندارند.
تاثیر روان کننده در بتن (کار روان کننده بتن چیست؟):
استفاده از روان کننده بتن فواید بی شماری برای پروژه های ساختمانی شما به ارمغان می آورد. مهمترین این فواید عبارتند از:
- افزایش روانی و کارایی بتن: روان کننده بتن با کاهش اصطکاک بین ذرات، باعث می شود که بتن روان تر جریان یابد و به راحتی در قالب ها پخش شود. این امر، بتن ریزی را آسان تر و سریع تر می کند و از تراکم بهتر بتن در قالب ها اطمینان حاصل می کند.
- کاهش نسبت آب به سیمان: روان کننده بتن به شما این امکان را می دهد که با حفظ اسلامپ مورد نظر، مقدار آب مصرفی در مخلوط بتن را کاهش دهید. این امر، مقاومت و دوام بتن را به طور قابل توجهی افزایش می دهد.
- افزایش مقاومت فشاری بتن: بتن با نسبت آب به سیمان پایین تر، از مقاومت فشاری بالاتری برخوردار است. استفاده از روان کننده بتن به شما کمک می کند تا به این مقاومت ایده آل دست پیدا کنید.
- کاهش نفوذپذیری بتن: بتن با تراکم بالا، نفوذپذیری کمتری دارد و در برابر آب، یخ و مواد شیمیایی مقاوم تر است. روان کننده بتن با افزایش تراکم بتن، به طور قابل توجهی نفوذپذیری آن را کاهش می دهد.
- کاهش ترک خوردگی بتن: ترک خوردگی یکی از بزرگترین مشکلات بتن است که می تواند به نشت آب، خوردگی میلگردها و کاهش عمر مفید سازه منجر شود. روان کننده بتن با افزایش انعطاف پذیری بتن، به کاهش خطر ترک خوردگی آن کمک می کند.
- بهبود ظاهر بتن: بتن با سطح صاف و یکدست، ظاهری زیباتر و چشم نوازتر دارد. روان کننده بتن با افزایش تراکم بتن، به صاف شدن سطح آن و از بین رفتن حفره ها و ناهمواری ها کمک می کند.
- کاهش هزینه های ساخت و ساز: استفاده از روان کننده بتن با افزایش کارایی و کاهش ضایعات، می تواند به طور قابل توجهی هزینه های ساخت و ساز را کاهش دهد.
روان کننده کربوکسیلاتی بتن
افزودنی بتن ابر روان کننده کربوکسیلاتی یا فوق روان کننده کربوکسیلاتی محصولی کارآمد و منحصر به فرد بر پایه پلی کربوکسیلات اتر می باشد . فوق روان کننده پلی کربوکسیلاتی در بتن کاهنده شدید آب اختلاط بتن می باشد و باعث پخش شدن بهتر ذرات سیمان میگردد .
مصرف انواع روان کننده کربوکسیلاتی در بتن های خود تراز شوند و بتنهای خود متراکم شونده و یا بتنهای پر مقاومتی که نیاز به حداقل رساندن میزان آب در بتن دارند و یا شرایطی که نگهداری بتن و حفظ اسلامپ مورد نیاز است به شدت توصیه میگردد. افزودنیهای روان ساز کربوکسیلاتی آب مورد نیاز بتن را تا ۳۰ درصد کاهش میدهند و سبب کاهش مویینگی در بتن شده و به دلیل سیال بودن بتن و قوام مناسب موجب افزایش مقاومت بتن میگردد.
افزودنیهای فوق روان کننده و ابر روان کننده بتن با ایجاد خاصیت الکترواستاتیکی و ایجاد ممانعت فضایی که در پلی کربوکسیلات اترها وجود دارد مانع چسبیدگی ذرات سیمان به یکدیگر شده و به این ترتیب جذب آب توسط سیمان را به حداقل می رساند .
فوق روان کننده کربوکسیلاتی به دلیل قابلیت بالای خود در کاهش آب در جهت تهیه و تولید بتن با مقاومت بالا ، قوام بالا و ایجاد قابلیت خود تراکمی در بتن (به علت حرکت درست سیال و ایجاد تراکم در بتن) مورد توجه کارفرمایان و مجریان ساختمانی عزیز است. با توجه به خواص ذکر شده درباره پلی کربوکسیلات های اتر میتوان انتظار افزایش دوام و ماندگاری سازه های بتنی را داشت .
همانطور که گفته شد از دیگر ویژگیهای فوق روان ساز کربوکسیلاتی نسبت به سایر فوق روان کننده های موجود توانایی بالای فوق روان ساز کربوکسیلاتی در افزایش دوام و عمر مفید سازه بتنی است همچنین استفاده از پلی کربوکسیلات اتر حمل بتن در مسافتهای طولانی تر را ممکن خواهد نمود .
ابر روان کننده کربوکسیلاتی با توجه به بنیان شیمیایی خود هیچگونه اثر نامطلوب بر زمان گیرش و دیگر خواص و ویژگیهای بتن نخواهد داشت . به دلیل کاهش شدید مصرف آب در بتن به واسطه استفاده از ابر روان کننده های نسل جدید این محصول گزینه مناسبی برای مناطق آب و هوایی معتدل و گرمسیر و کارخانجات بتن پیش ساخته است که بتن خود را در مسافتهای طولانی ارسال میکنند.
فوق روان کننده کربوکسیلاتی نسبت به سایر افزودنیهای روان کننده مشابه خود قدرت بالاتری در روان سازی بتن دارد و به این دلیل نسبت مصرف آن نسبت به سایر روانسازهای بتن بسیار کمتر می باشد و در نتیجه با توجه به قیمت انواع افزودنی بتن و قیمت ابر روان کننده کربوکسیلاتی، استفاده از این نوع روان کننده صرفه اقتصادی بیشتری خواهد داشت
استفاده از فوق روان کننده کربوکسیلاتی خواص و اثرات ویژه ای به شرح زیر برای بتن بوجود خواهد آورد
- افزایش اسلامپ و خاصیت روانی در عین قوام یافتگی بتن
- امکان کاهش نسبت آب به سیمان تا ماکزیمم 30٪
- امکان کاهش عیار سیمان به دلیل به دست آوردن مقاومت بیشتر
- کارایی بیشتر بتن نسبت به سایر روانسازها
- ایجاد روانی بیشتر در بتن قبل از گیرش اولیه و بهبود پمپ پذیری
- جلوگیری از آب انداختن و حفظ قوام بتن
- افزایش انسجام و تراکم بتن
- کاهش خرابی و استهلاک پمپ بتن
- سازگار با انواع سیمان های پرتلند و SRC
- قابل استفاده برای بتنهای اکسپوز
- افزایش مقاومت فشاری بتن
ازجمله کاربردهای ابر روان کننده کربوکسیلاتی می توان به تولید بتن خود متراکم شونده و خود تراز شونده ، بتن ریزی در مقاطع باریک و پر آرماتور ،تولید بتن و بتن ریزی در شرایط آب و هوای گرم ، ساخت بتن اکسپوز ، بتن ریزی حجیم ، تولید بتن های توانمند HPC ، تولید بتن های پر مقاومت HSC ، تولید بتن های توانمند SCC ،تولید بتن های نفوذناپذیرWRC و ساخت ملات های تزریقی PAC اشاره نمود .
میزان دقیق مصرف روان کننده های کربوکسیلاتی باید با آزمایشات دقیق کارگاهی و بسته به شرایط آب و هوایی و مشخصاتی مانند آب موجود در سنگدانه ها و شرایط مصالح تعیین شود اما مصرف عادی و نرمال با توجه به طراح اختلاط بتن ( اندازه و نوع مصالح سنگی ،عیار سیمان ،نسبت آب به سیمان ، دمای هوا و نحوه ساخت ، حدود ۰/۵ الی ۲ درصد وزن سیمان مصرفی می باشد .
لازم به ذکراست که این درصد تعیین شده برای محصول فوق روان کننده کربوکسیلاتی کامل می باشد ،فوق روان کننده کربوکسیلات با فوق روان کننده های متداول دیگر در عمل متفاوت است. پایه فوق روان کننده کربوکسیلیک، اتر است و نیز دارای زنجیره های جانبی مولکولی هستند.
روش مصرف ابر روان کننده کربوکسیلاتی
روش مصرف ابر روان کننده کربوکسیلاتی به این صورت است که میزان تعیین شده محصول افزودنی روانساز کربوکسیلاتی باید به بتن در حال اختلاط افزوده شود . همچنین می توان فوق روان کننده کربوکسیلاتی را در زمان ساخت بتن به بچینگ و یا بتن اماده در تراک میکسر اضافه نمود . توزین مواد افزودنی باید به صورت دقیق توسط ترازوی دقیق آزمایشگاهی صورت پذیرد و پس از ترکیب به بتن به ازای هر متر مکعب بتن باید حداقل ۲ دقیقه با دور متوسط با بتن ترکیب شود تا به خوبی ملاتی یکدست و با قوام مناسب به دست آید.
افزایش مقاومت بتن با کاهش میزان آب
علت افزایش مقاومت بتن با کاهش میزان آب این است که در مرحله گیرش و سخت شدن بتن ،آب موجود در ساختار جسم بتن تبخیر شده و فضای بین سنگدانه ها خالی می شود که این فضای خالی شده باعث افزایش نفوذپذیری بتن و کاهش مقاومت شیمیایی و مکانیکی بتن میشود .
چنانچه فوق روان کننده بتن کربوکسیلاتی به بتن افزوده شده و از آب بتن کاسته می شود روانی و حرکت ذرات ریزتر بیشتر شده و سبب افزایش مقاومت بتن میگردد .
ولی چنانچه هدف از مصرف فوق روان کننده کربوکسیلاتی افزایش مقاومت و خواص بتن می باشد باید با توجه به مقدار مندرج در بروشور فنی شرکت پنتا از میزان آب بتن کاست تا شاهد افزایش مقاومت و خواص بتن باشیم کاهش نسبت آب به سیمان در افزایش مقاومت های بتن ( فشاری ،خمشی ،برشی ، سایشی )ویژگی های مکانیکی ( مدول ارتجاعی ،ضریب پواسیون و … ) و این فضاها توسط ذرات زیر پر می شوند و در نتیجه مقاومت بتن بالا رفته و نفوذپذیری بتن کاهش می یابد .
نحوه افزودن روان کننده به بتن :
همانطور که قبلا ذکر شد، افزودن روان کننده به بتن بسیار ساده است. به منظور استفاده از روان کننده در بتن ریزی مراحل زیر را پیگیری کنید :
- مرحله اول: قبل از افزودن روان کننده، از تمیز و خشک بودن مخلوط بتن اطمینان حاصل کنید.
- مرحله دوم: مقدار مشخصی از روان کننده را طبق دستورالعمل های ارائه شده توسط تولید کننده، به مخلوط بتن اضافه کنید.
- مرحله سوم: مخلوط بتن را به طور کامل مخلوط کنید تا روان کننده به طور یکنواخت در تمام قسمت های بتن توزیع شود.
قیمت ابر روان کننده کربوکسیلاتی بتن :
برای دریافت لیست قیمت ابر روان کننده کربوکسیلاتی بتن / فوق روان کننده بتن کربوکسیلاتی / روان کننده بتن پلی کربوکسیلات/ روانساز بتن کربوکسیلاتی / فوق روان کننده کربوکسیلاتی با دفتر فروش پنتا ۰۲۱۴۴۲۰۵۱۵۸ تماس حاصل فرمایید .
اثرات روان کننده بتن
هر کدام از افزودنی های ذکر شده خواص متفاوتی به بتن می دهند. نوع A کاهش دهنده آب است. یعنی باعث کاهش نسبت آب به سیمان شده و در عین حال کارایی و روانی بتن را حفظ کرده و مقاومت بیشتری در آن ایجاد می کند. ماده افزودنی کاهنده آب جهت کاهش آب مصرفی در شرایط ثبات روانی بتن یا افزایش روانی در شرایط ثابت مقدار آب است.
این مواد در دو گروه کاهنده معمولی و کاهنده قوی طبقه بندی می شوند. کاهنده های معمولی حداقل 5 درصد و کاهنده های قوی حداقل 12 درصد، میزان آب بتن را نسبت به بتن شاهد، با حفظ کارایی، کاهش می دهند.
از دیگر اثرات روان کننده بتن افزایش کارایی و تسهیل بتن ریزی در قالب است. این موضوع به ویژه در سازه های بتن آرمه همراه با میلگرد فشرده در موقعیت های غیر قابل دسترس اهمیت بیشتری دارد. این چاشنی همچنین باعث کاهش مقدار سیمان مصرفی در ضمن حفظ کارایی می گردد. این ویژگی حرارت ناشی از هیدراتاسیون بتن را نیز کاهش می دهد.
زمانی که خاصیت کاهندگی آب همراه با تاخیر در گیرش باشد، روان کننده بتن در نوع D و اگر خاصیت کاهندگی آب همراه با تسریع در گیرش باشد در نوع E قرار می گیرد.
اثرات روان کننده بتن در انواع سیمان
مواد افزودنی که به عنوان کاهنده آب در بتن عمل می کنند برای انواع سیمان به کار می روند، مانند سیمان پرتلند، سیمان پر آلومین، سیمان پوزولانی. میزان تاثیر این چاشنی در مقاومت بتن، تا حد زیادی به ترکیبات سیمان بستگی دارد. هر چقدر خاصیت قلیایی و درصد C3A کمتر باشد، تاثیر روان کننده بیشتر است. به همین دلیل این مواد در سیمان پوزولانی نسبت به سیمان پرتلند نوع 1 تا 5، عملکرد بهتری دارند.
میزان قابل استفاده روان کننده بتن در آیین نامه آبا مشخص شده است. این درصد بسته به مقدار سیمان و آب، نوع و ابعاد سنگدانه، مقدار پوزولان، مواد حباب زا، دمای محیط و سایر شرایط تغییر می کند. اگر چه افزایش ماده باعث کاهش بیشتر نسبت آب می شود، تاخیر زیادی در گیرش بتن را هم موجب می شود. البته این خاصیت مقاومت بتن را در بلند مدت کم نمی کند.
فوق روان کننده بتن پنتا
مواد افزودنی نوع F و G به عنوان فوق روان کننده بتن شناخته می شوند. نوع F فوق روان کننده و نوع G فوق روان کننده همراه با ویژگی کندگیر کنندگی است. درصد کاهندگی آب در این دو نوع نسبت به انواع A و D و E به طور قابل ملاحظه ای بیشتر است. این دو دسته به لحاظ ماهیت نیز متفاوت هستند. تاثیر فوق روان کننده در صنعت ساختمان و راه سازی به حدی است که بدون آن ساخت بتن توانمند که خواص برجسته ای دارد، امکان پذیر نمی شد.
نکات مهم روان کننده بتن
استفاده از روان کننده بتن و سایر مواد اگر طبق اصول انجام نشود باعث ایجاد مضراتی می گردد. از این رو محدودیت های برای کاربرد این مواد در سطوح مختلف اعمال می گردد. به عنوان مثال کاربرد کلرید سدیم، حداکثر 2 درصد وزن سیمان و در بتن های فاقد فولاد (بدون آرماتور) مجاز است.
کلرید کلسیم نوعی تسریع کننده بتن است که هیدراتاسیون بتن را افزایش داده اما موجب خوردگی میلگردهای درون بتن می شود. از این رو در سازه های بتنی آرمه مورد استفاده قرار نمی گیرد. این ماده همچنین در سازه های بتن غیر همسطح باعث ایجاد اشکالاتی همچون کاهش مقاومت سیمان می گردد. به طور کلی برای تعیین نسبت هر افزودنی بتن باید دستورالعمل تولید کننده مد نظر قرار گیرد.
برای خرید افزودنیهای بتن و روان کننده های بتن از پنتا با کارشناسان ما تماس بگیرید ۰۲۱۴۴۲۰۵۱۵۸